Dolar 32,3290
Euro 35,0728
Altın 2.298,20
BİST 9.058,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

LEKE BULAŞAN YERLERDEN KURTULMA YOLLARI

LEKE BULAŞAN YERLERDEN KURTULMA YOLLARI
Giysileri kusursuz bir şekilde temiz tutmak, en doğru kişinin bile gücünün ötesindedir. Zaman zaman üzerinde lekeler belirir ve bu bazen çıkarılması oldukça zor olabilir. Ancak bu, doğaçlama araçlar kullanarak onları kendiniz kaldıramayacağınız anlamına gelmez. Kilerinizde zaten kaç tane kir çıkarıcı bileşen olduğuna şaşıracaksınız ve temizleme işlemi uzun sürmeyecek. Rastgele ruj izlerinden, yağ veya çim lekelerinden hemen kurtulmanız gerekiyorsa leke çıkarıcı almak için mağazaya koşmanıza gerek yok – kendiniz yapabilirsiniz. Bu nedenle, sizin için her türlü karmaşıklıktaki lekelerle başa çıkmanın 28 basit yolunu bir araya getirdik.

1. Ter lekeleri

ter lekesinden kurtulma yolu

ter lekesinden kurtulma yolu

En sevdiğiniz beyaz tişört veya tişörtünüzde sarı noktalar bulmaktan daha kötü bir şey yoktur. Neyse ki, çevre dostu bir çamaşır deterjanı yardımıyla kıyafetlerinizi eski haline getirebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olacak:

  • 1 bardak sirke
  • 1/2 bardak soda
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı hidrojen peroksit

Elde edilen karışımla bir pamuğu nemlendirin ve kirlenmiş alanları iyice silin. Giysileri birkaç saat açık bırakın ve ardından çamaşır makinesinde yıkayın.

2. Mürekkep işaretleri

Bu tür lekelerle uğraşmanın ilk adımı, ıslanmalarını önlemektir. Macunu hemen bir kabartma tozu ve sirke çözeltisiyle ovalamaya başlayın. Lekeyi tamamen çıkarma olasılığınız, lekenin hangi yüzeyde oluştuğuna bağlıdır.

3. Pas izleri nasıl çıkar?

Genellikle sıhhi tesisat armatürlerinde veya fırın tepsilerinde pas buluruz. Bu tür lekeleri çıkarmak için kabartma tozu kullanın. Kirlenmiş alanı bununla silin, birkaç saat bekletin ve ardından yüzeyi özel bir süngerle temizleyin.

Bu yöntem işe yaramazsa sirke kullanın: kirlenmiş alanı silin ve gece boyunca bırakın. Ardından yüzeyi çizmeden metal bir süngerle temizleyin.

4. Boya izleri nasıl çıkar?

BOYA İZLERİ NASIL ÇIKAR

BOYA İZLERİ NASIL ÇIKAR

Yağlı veya su bazlı boya lekelerini çıkarmanız gerekiyorsa, bunların tamamen kurumasını önlemek en önemli şeydir. Lekeli bölgeyi temizleyene kadar nemli tutun ve ardından lekelerden kurtulmak için aşağıdaki talimatları uygulayın.

 

Su bazlı boyalar için

İlk önce, fazla boyayı bir bıçak veya kaşıkla kumaştan çıkarın. Sadece bir bez kullanmayın – bu sadece durumu ağırlaştıracak ve leke kumaş liflerine daha derine nüfuz edecektir. Giysiyi olabildiğince çabuk ters çevirin ve lekeli alanı ılık suyla durulayın, ardından deterjan ekleyin ve leke çıkana kadar elde yıkayın.

Boya zaten kuruysa, lekeyi biraz ovma alkolüyle çıkarmayı deneyin. Bir pamuğu nemlendirin ve bölgeyi kurulayın. Ardından boyayı künt bir nesneyle kazıyın.

 

Yağlı boyalar için

Kural aynı – lekenin kurumasına izin vermeyin. Yağlı boya kurursa, giysilerden çıkarmak neredeyse imkansız olacaktır.

Tipik olarak, boya etiketi belirli bir çözücüyü belirtir – onunla başlayın. Lekenin altına kalın bir tabaka kağıt havlu veya bez koyarak lekeyi yanlış taraftan çıkarmanızı tavsiye ederiz. Lekeli alanı solvent ile ıslatın ve boyayı dışarı çıkarmak için eski bir kaşık veya fırça ile hafifçe vurun. Boya emeceği için lekenin altındaki havluları periyodik olarak değiştirin. Ve sabırlı olun – uzun zaman alabilir. Boya çıkarıldıktan sonra lekeye deterjan sürün, giysiyi sıcak suya koyun (belirli kumaş tipi için sıcaklığı gözlemleyin) ve gece boyunca bırakın. Ertesi gün lekeyi tekrar deterjanla doyurun ve her zamanki gibi yıkayın.

 

halıdaki lekeler

Halı üzerinde boya lekeleri varsa bu lekeleri çıkarmak biraz daha zordur. Çünkü çamaşır makinesine atamayız.

Leke çıkarma prensibi giysilerle aynıdır: Leke kurumadan mümkün olan en kısa sürede lekeleri çıkarın.

Su bazlı boyalar için

 

Fazla boyayı silin ve lekeler temizlenene kadar lekeleri kağıt havluyla hafifçe lekeleyin. Çamaşır veya bulaşık deterjanını sıcak suyla karıştırın ve elde edilen solüsyonu bir diş fırçası veya yumuşak süngerle halıya uygulayın. Lekeli bölgeyi birkaç dakika bekletin ve ardından kör bir bıçakla boyayı kazımaya başlayın. Zaman zaman lekeyi temiz bir bezle silin ve ardından daha fazla solüsyon ekleyin. Ana şey – lekeyi ovalamayın! Kökleşmiş kirliliği ortadan kaldırmak çok daha zordur.

Yağlı boyalar için

 

Yağlı boyayı halıdan çıkarmak kolay bir işlem değildir. Boyayı olabildiğince emmek için ıslak noktayı temiz bir bez veya kağıt havluyla kurulayın. Lekeyi nemli tutmak için bir buhar jeneratörü veya bir tutamda ütünüzün buhar işlevini kullanın. Daha sonra kalın bir iğne veya ataş ile boyayı halı liflerinden ayırmaya çalışın. Bundan sonra, lekeyi asetona batırılmış bir bezle veya özel bir tinerle kurulayın – bu kalan kontaminasyonu giderecektir. Gözlerden uzak yerlerde kaplamanın reaksiyonunu önceden kontrol edin. Yavaş ve dikkatli çalışın.

5. Makyaj izleri

Fondöten, ruj, bronzlaşma ürünleri, maskara – er ya da geç tüm bu kozmetik ürünler kesinlikle kıyafetlerinize bulaşacaktır. Neyse ki, bu tür kirleticileri ortadan kaldırmak için etkili çözümler var.

 

Su geçirmez maskara

Maskara izlerinden kurtulmak için lekeye makyaj temizleyici uygulayın.

 

ton kremi

Lekeyi çamaşır tozu ile temizledikten sonra, lekelere tıraş kremi veya şampuan uygulayın. Lekeye derinlemesine nüfuz etmeye yardımcı olacak temizleme bileşenleri içerirler. Alan hala çıkmıyorsa, biraz alkol ekleyin ve işlemi tekrarlayın.

 

Kalem/göz kalemi

Yıkama jelini kullanmadan önce lekeye tuz solüsyonu uygulayın.

 

bronzlaşma

Kendinden bronzlaştırıcıyı sık sık kullanırsanız, kıyafetlerinizi lekeleme riskiniz vardır. Lekelerden kurtulmak için bölgeyi soğuk suyla lekeleyin. Kendinden bronzlaştırıcıda bulunan yağı çıkarmak için bir sünger ve bulaşık sabunu kullanın. Turuncu lekeleri kumaştan çıkarmak için hidrojen peroksit de kullanabilirsiniz. Ancak rengini bozmak istemiyorsanız, önce kumaşın tepkisini kontrol edin.

6. Kan Lekesi

Elbette hayatınızda yanlışlıkla kendinize zarar verdiğiniz ve kıyafetlerinize kan damlaları düştüğü zamanlar olmuştur. Bu tür lekeleri ağartıcı kullanmadan çıkarmanın en iyi yolu, bezi suya batırıp lekenin üzerine tuz serpmektir.

7. Kot lekeleri

Örneğin açık renkli sandalyelerde veya deri koltuklarda ve kanepelerde görülen kot lekeleri oldukça yaygındır. Bu tür lekelerin yüzeyini temizlemek için normal bir temizlik maddesi ile ılık sabunlu bir solüsyon kullanın.

8. Sert su izleri

Her gün bu tür lekelerle karşılaşıyoruz – çoğu zaman banyodaki aynada, sıhhi tesisatta ve duş duvarında. Bu tür lekeleri çıkarmak zor değildir: ılık suyu tuzla karıştırın ve oluşan karışımla yüzeyi silin. Temiz suyla durulayın ve kuru bir bezle alanın üzerinde yürüyün.

Plak çıkarmak için beyaz sirke de kullanabilirsiniz. Sirkeyi limon suyuyla karıştırın (daha fazla etki için), karışımı bir sprey şişesine dökün ve hafifçe ısıtın. Ürünü kirlenmiş yüzeye uygulayın, 2-3 dakika bekletin, ardından kuru bir bez veya kağıt havluyla silin.

9. Saç boyası izleri

Bir dahaki sefere evde bir güzellik salonu kurmaya ve saçınızı kendiniz boyamaya karar verdiğinizde endişelenmeyin. Bu ipuçlarını takip ederek rengi her yerden (tabii ki saç hariç) kaldırabilirsiniz.

Öncelikle güzellik işlemini kolay temizlenebilir yerlere yerleştirilmiş eldivenlerle gerçekleştirmenizi öneririz. Banyo iyi. Yanlışlıkla zemine, duvara veya mobilyalara boya sıçratırsanız, lekeyi hemen düzenli bir temizlik ürünüyle çıkarın.

Kafa derisi ile durum farklıdır. İşlemden önce saç çizgisi boyunca birkaç damla saç kremi veya dudak kremi uygulayın. Boyama işlemi sırasında hala yüz veya boyun derisine yanlışlıkla dokunduysanız endişelenmeyin. Yağ bazlı makyaj temizleyici ile nemlendirilmiş bir pamuklu ped ile lekeleri silin.

10.Çim Lekesi

Yaz, açık hava etkinliklerinin zamanıdır. Çocuklarınız varsa çim lekelerinden kaçış yok. Bu sorunu çözmek için 4 çözüm sunuyoruz.

1) Hidrojen peroksit ve kabartma tozu. Bileşenleri eşit oranlarda karıştırın ve karışımı leke üzerine uygulayın. Ancak dikkatli olun: böyle bir ürün giysilerin rengini bozabilir, bu nedenle başlamadan önce bir test yapın.

2) Sirke. Çok amaçlı bir temizleyicidir ve ayrıca antibakteriyeldir. Lekeyi tedavi edin, 10 dakika bekletin ve öğeyi her zamanki gibi yıkayın.

3) Beyazlatıcı tebeşir. Yorumlar burada gereksiz. Ürünü lekeye uygulayın, talimatta belirtilen süre kadar bekletin ve yıkayın.

4) Bulaşık deterjanı. Nesneleri yağdan ve diğer kirleticilerden temizlemek için tasarlanmış bir alet, çim izleriyle mükemmel bir şekilde başa çıkacaktır. Leke üzerine uygulayın, 10 dakika bekletin ve yıkayın.

11. Evcil hayvan lekeleri

Birçoğumuzun evinde sadece sevgi değil aynı zamanda bela kaynağı olabilen küçük kardeşlerimiz var. Ve pürüzsüz yüzeylerden lekeleri çıkarma konusunda her şey çok açıksa, halı nasıl temizlenir?

İlk önce lekeyi eski bir bez veya kağıt havluyla silin. Temizlemeden önce, bölgeyi dekontamine etmek için ılık suyla karıştırılmış az miktarda sirkeyi kirli alana uygulayın. 1 su bardağı hidrojen peroksit, 1 çay kaşığı sıvı sabun ve 2 çay kaşığı kabartma tozu karıştırın. Elde edilen karışımı bir şırıngaya yerleştirin ve malzemeleri karıştırmak için iyice çalkalayın, lekeye uygulayın (önce bir test yapın). Evcil hayvanları dışarıda tutmak için lekeyi folyo ile örtün, solüsyonun birkaç saat kurumasını bekleyin, ardından bölgeyi vakumlayın.

İstenmeyen kokuları gidermek için yüzeye bir sirke çözeltisi uygulayın.

12. Kir izleri

İlkbahar, yaz ve sonbaharda ayakkabılarımız her zamankinden daha kirli. Spor ayakkabılarınızda kir bulursanız, kurumasını bekleyin ve ardından sabunlu su ve çamaşır deterjanı ile işlemden geçirin.

13. Kahve izleri

Kahve severler genellikle ortak bir sorunla karşılaşırlar: Kupanın kahverengi kenarları ve içecekten sonra sol altta lekeler. Bunları çıkarmak için pahalı temizlik ürünleri satın almak yerine, normal bulaşık deterjanı ile karıştırılmış tuz veya kabartma tozu kullanmayı deneyin.

14. Sakız izleri

Ne kadar dikkatli olursak olalım, sakız ayakkabılarımızın veya kıyafetlerimizin tabanına bulaşabilir. Ama aslında, onu kaldırmak göründüğünden çok daha kolay. Yapmanız gereken tek şey kıyafetleri hızlı bir şekilde dondurucuya koymak, sakızın sertleşmesini beklemek ve kazımak.

15. Keçe kalem izleri

İşaretleyiciler ve keçeli kalemler, çalışma veya yaratıcı sürecin ayrılmaz bir parçasıdır. Öyle ya da böyle, onlardan lekeler kıyafetlerimize bulaşabilir ve ne yazık ki onları tamamen çıkarmak o kadar kolay değildir. Lekeyi 20 dakika alkolde bekletmek ve ardından ürünü her zamanki gibi yıkamak yardımcı olacaktır. Ancak bu yöntem bile %100 sonucu garanti etmez.

 

16. Meyve suyu izleri

Bir yudum aldınız – ve aynı anda gömleğinize meyve suyu mu geldi? Panik yapma. Giysilerinizi temizlemenin en kolay yolu, lekeyi soğuk suyla durulamak ve ardından çamaşır deterjanıyla karıştırılmış beyaz sirkeye batırmaktır.

17. Ketçap lekeleri

Lekeden kurtulmak için kendi leke çıkarıcınızı yapın çünkü tüm malzemeler evde var!

Tum ihtiyacin olan sey:

  • bulaşık deterjanı
  • Diş fırçası
  • Karbonat
  • Hidrojen peroksit

Fazla ketçapı önce kumaşa sürmeden çıkarın. Giysiyi ters çevirin ve lekeyi soğuk suyla durulayın. Diş fırçası ile bölgeye bulaşık deterjanı sürün ve tekrar durulayın. Hidrojen peroksit ve sodayı eşit oranlarda karıştırın, oluşan solüsyonla lekeyi silin ve 20 dakika bekletin. Giysilerinizi her zamanki gibi yıkayın – ketçap lekeleri yok olur!

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.