Dolar 32,3656
Euro 34,9702
Altın 2.326,16
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Şahıs Şirketi Nedir ve Nasıl Kurulur?

Şahıs Şirketi Nedir ve Nasıl Kurulur?

Şahıs Şirketi Nedir ve Nasıl Kurulur?

Yeni dönemin en büyük tercihlerinden biri şahıs şirketi kurmak olarak görülmektedir. Özellikle geleneksel pazarlama yöntemlerinin dijital pazarlama sahasına taşınması şahıs şirketi sayısını arttırmaya devam ediyor. Bu durumun temel nedenlerinden bir diğeri de şirket kurmayı düşünenlerin ilk olarak şahıs şirketlerini araştırması olarak görülüyor.

Şirketlerin başlangıç noktası, şahıs üzerine kurulan şirketler olarak biliniyor. Özellikle bu gibi konularda bilgi sahibi olmak oldukça önemseniyor. Çünkü şahıs şirketi ve türevlerini bilmemek, atacağınız adımları çok daha fazla zorlaştırıyor. Bu yüzden de hedefleriniz dahilinde şahıs şirketi nedir ve nasıl kurulur sorularını araştırmanız, cevaplandırmanız gerekiyor.

Şahıs Şirketi Nedir?

Birçok kişinin merak ettiği şahıs şirketleri, tüzel kişilik barındıran şirketler olarak geçmektedir. Kişilerin ortak maddi çıkarlar doğrultusunda kurduklarını kabul etmeleri ve sorumluluklarını kabul ettikleri ortaklıklardır. Ayrıca şahıs şirketleri tek kişi tarafından da kurulabilmektedir.

Bu şirket türünde, ortaklıkların devredilmesi de diğerlerine göre zordur. Çünkü ortaklardan birinin payını devredebilmesi için tüm ortaklardan onay alması gerekmektedir. Onayların verilmemesi halinde ortak kişi, payını devredememektedir. Şahıs şirketleri bünyesinde yer alan kişiler de gerçek kişiler olarak tanınırlar. Şirket üzerinde var olan tüm borçlardan, var olan tüm malvarlıklarıyla sorumlu sayılırlar. Türk Ticaret Kanunu üzerinde de şahıs şirketleri üç farklı tipe ayrılmaktadır. Bunlar adi şirketler, komandit şirketler ve kolektif şirketler olarak geçmektedir.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Eğer siz şahıs şirketi kurmak istiyorsanız o zaman bazı işlemleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Bunlardan sırasıyla bahsetmek gerekirse de;

  • Sizden istenilen bazı belgeleri ve bilgileri almanız gerekir. Bunlar, nüfus cüzdanı fotokopiniz, ikametgâh bilgileriniz, imza tescil beyannameniz, imza sirküleriniz olarak bilinir.
  • Şirketinizin tescili yapılmalıdır.
  • Vergi hesap numaranızın oluşturulması için bir başvuru yapılması gerekmektedir.
  • Defterlerin alınarak tasdik edilmesi beklenir.
  • Şirketiniz için bir yoklama tutanağı düzenlenmelidir.
  • Başvuru sonrasında vergi hesap numarasını alabilirsiniz.
  • Şirketinizin vergi levhasını almalısınız.
  • Gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından gider pusulası basılmaktadır.
  • Şirketinizin sicil gazetesi üzerinde ilanı yapılırken ilgili oda içerisine kaydınızın oluşturulması gerekmektedir.
  • Şirketiniz için iş yeri açma, iş yeri çalıştırma ruhsatını almanız gerekir.
  • Gerekli SGK işlemlerinin tamamlanması beklenir.
  • Bağ-Kur üzerinden işlemlerin yapılması gereklidir.

Şahıs Şirketi Vergileri Nelerdir?

Kurulan şahıs şirketleri, tüzel kişilik kimlikleriyle beraber vergi dairesinde mükellef olurlar. Bundan dolayı da belirli aralıklarla beraber vergi ödeme yükümlülükleri bulunmaktadır. Ödemeleri gereken vergiler de damga vergisi, stopaj vergisi, katma değer vergisi, geçici vergi, gelir vergisi olarak ayrılmaktadır.

Damga Vergisi, Damga Vergisi Kanunu içerisinde bir ve iki sayılı liste üzerinde bahsedilen verginin ismidir. Vergi çıkması halinde ödeme zorunluluğunuz varken, vergi çıkmaması durumunda vergi ödeme zorunluluğunuz olmaz.

Stopaj Vergisi, vergi kesintileri yapmak gerektiğinde, zorunlu sayılan işlemler adına beyanname vermektedirler. Bunun için de işverenler, farklı konularda farklı kesintiler bildirirler. Bu kesintileri de belirli aralıklarla ödemek gerekiyor. Kesintiler içerisinde işverenlerin çalışanlar için ödedikleri ücretlerden kesilen %15 oranındaki gelir vergisi yer alır. İkinci tür, kira ödemelerinden yapılan %20’lik kesintisidir. Üçüncü seçenek de avukatlık ve muhasebe hizmetleri için ödenen ücretlerden %20 oranında yapılan kesintidir.

Katma Değer Vergisi, KDV ile alakalı bir vergi türü olarak geçer. Dönem içerisinde yapılan faaliyetlerin faturada belirtilmesi ve KDV oranının yansıtılması yapılmaktadır. Bunun için de birden fazla KDV oranı ile karşılaşmak mümkündür. %1, %8, %18 olarak kanun üzerinde üç çeşit seçenek bulunmaktadır. Bu oranların hesaplanması da ürün ve hizmetlerin alışverişleri üzerinden oranlara tabii şekilde belirlenmektedir.

Geçici Vergi, şahıs firmalarının var olan kar ve zarar halleri üzerinden üçer aylık zaman dilimlerinde bildirmeleriyle hesaplanır.  Mükellefler, gelir vergisini, %15 oranında ödemelidir. Aynı durumlar kurumlar vergisi mükellefleri için de %20 oranındadır.

Gelir Vergisi, şahıs şirketlerinin mükellef oldukları durumlardan biridir. Gelir Vergisi ödemelerini kar ve zarar oranlarına göre ödemeleri beklenir. Bu kapsamda, gelir vergisinin artan oranlı olmasına dikkat edilir. Oranları %15 ila %35 arasında değişiklik göstermektedir.

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Maliyet Gerekir Mi?

Siz çalışmalarınızı başlatırken bir şirket kurmak istiyorsanız, o zaman şahıs şirketi açarken gerekli olan maliyetten de haberdar olmalısınız. Elbette bilmeniz gerekenlerden biri de şahıs şirketlerinin mali açıdan en uygun şirket türü olduğudur. Gerekli belgeler için ortalama beş yüz lira bir maliyet belirlenmiştir. Ayrıca şirket kurulu sonrasında ticari faaliyetlerin başlaması için de bazı tek seferlik giderler söz konusudur. Bunlar, meslek odasına kayıt, fatura, kaşe gibi seçeneklere ayrılır. Genel olarak hesaplamak gerekirse de toplamda bir ila bir buçuk bin arasında bir harcama ile karşılaşmanız mümkündür.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.