Dolar 32,5170
Euro 34,5603
Altın 2.485,49
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Telefonun Pil Ömrünü Uzatmak

Telefonun Pil Ömrünü Uzatmak

Telefonun Pil Ömrünü Uzatmak makalemizde akıllı telefonun pil ömrünü uzatmak için doğru bilinen yanlış şeylerden ve faydalı şeylerden bahsedeceğiz. Pil ömrünü artırmak için neler yapılabilir aklımıza geldiğince sizlerle paylaşacağız.

Telefonun pil ömrünü uzatmak nasıl olur?Pil çeşitleri neler? Batarya çeşitleri neler? Pil suresini arttırma yolları neler? Sürekli şarjda bekleyen telefona ne olur? Gece şarjda bekleyen telefona ne olur?

Telefonları adeta bomba düzeneğine çeviren bataryalar, üzerinde durulan donanımlar arasında yer almakta. İşlemci ekran kartı gibi telefonun performansını belirleyen donanımlar gelişmeye devam ederken konu bataryaya geldiğinde üreticiler eli kolu bağlı kalıyor. Belirli şartların üstesinden gelemeyen üreticiler, ufak alanlara büyük sonuçlar almak için uğraşıyor. Fakat tüm bunlar yapılırken üreticiler çok daha dikkatli davranmaları gerektiğini unutuyor.

Telefonlarımızla bulunan batarya tarzı, lityum-iyon(Li-ion) pillerdir oluşmaktadır. Li-ion bataryalı piller, yüksek enerjili yoğunluk sunan bayarya çeşitleridir. Her şekilde ve boyutta olan Li-ion piller bulunmakta. Telefonlarımızdaki Li-ion piller, lityum kobalt oksit esaslı bataryalardır. Pildeki hücreler yüksek enerji yoğunluğu sunar ancak sıkıştırılmamak şartıyla.

Pillerde hafıza etkisi vardır. Bu etki bataryanın düzenli olarak şarj edildiğini unutması sonucu meydana çıkmakta. Bataryalarınızı hep %25’e düştüğü zaman şarj edip sonrasında hep %75’e çıktığında şarjdan çıkarırsanız, telefon %50’lik alanı baz alır. Bunun anlamı, hiçbir zaman kullanılmayan 0-25 ile 75-100’lük kısımların unutulması demektir. Bu da zamanla, bataryanızın %25’te %0, %75’de ise %100’müş gibi göründüğü anlamına gelir.

Telefonunuzu şarjda bırakmak fazla zararlı olmamakla birlikte önerilmemektedir. Telefonlar akıllı aletler olduğu için elektriği tam dolu şarjda kesip bataryayı yormamaktadır. Fakat bataryayı 0 a getirip telefonun kapanmasını sağlamak bataryaya yük bildirmekte ve yatmaktadır. Yüzde 10 veya yüzde 0 olup kapanan telefonları kapalı halde şarja takmak daha mantıklı.

Telefonu gece şarjda bırakıp sabah çıkarmak çoğunuzun yaptığı birşey. Bu kısa vadede sorunsuz fakat uzun vadede telefonlara zarar vermekte. Sebebi ise telefonlarımızın şarja takılı dahi olsa enerji tüketmesi ve sürekli doldur boşalt yaparak bataryaya zarar vermesi. Bu sebepten mümkün olduğunca gece şarja takmamalıyız.

Eğer telefonlarımızı uzun süre kullanmayacaksak sıfır batarya ile saklamamalıyız. Batarya biraz dolu olmalı ve belli sürelerde kullanmasak dahi şarj etmeliyiz. Telefonlarımızın şarjı farkı değerler gösteriyor ise yani yüzde 30 gösterip kapanıyorsa yeniden kalibre etmeliyiz. Bunu yapmak için şarjı kapanana kadar kullanıp yeniden şarj etmeliyiz. Hızlı şarjlar bataryaya zarar vermemektedir. Tabi bunun için bataryanın telefonun ve şarj aletinin bu duruma uyumlu olması lazım. Yine kablosuz şarjlar için de aynı durum geçerli.

Telefonunuzun şarjı bitmeye yakın şarj edin ve dolunca çıkarın.

Kablosuz şarjlar kullanışlı ama geç şarj eder.

Şarj yüzde 10 dan düşük işe telefonu elle kapatıp biraz şarj ettikten sonra açın.

En önemlisi yan sanayi şarj adaptörü kablosu ve bataryaları almayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.