Dolar 32,5696
Euro 34,9577
Altın 2.423,62
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Aile İçi Geçim”siz”lik Hakkında

Aile İçi Geçim”siz”lik Hakkında

İçerik

Aile içinde şiddet nasıl önlenebilir? Aile bireylerinin birbirleri arasındaki sorunlar nelerdir?Aile içi geçimsizlik nasıl önlenir? Aile olmak nedir? Gelin aklımıza geldiğince değinelim…

Aile içi geçimsizlik

Aile iki kişiden oluşan zamanla çocukların da katılımı ile nüfusu artan en küçük toplum biçimlerindendir.

İki kişinin bay ve bayanın kendilerince doğru insanı buldum deyip evlenmesi ile kurulan bağ bir ömür devam etmesi dileği ile düğümlenir. Fakat bazen işler istendiği gibi gitmez. Düğüm çözülür bağ kopar.

Birbirini tanıyıp yuva kurma düşüncesine giren çiftler evlilik kararı alır aile olur. Daha önce görüşüp görüşmeme önemli değildir. Yani görücü usulü veya tanıyarak severek yapılmış evlilik dahi olsa evlenip aile olup aynı hayatı paylaşmaya başlayınca herşey beklendiği gibi olmaya bilir. Unutmayın yeni kurulan işletmelerin çoğu ilk yılında kapanmakta. Kosgep desteklerinde ilk yıl işletmeye her ay yardım yapmakta. Yani iş durumları bile böyleyken evlilikte de ilk bir yıl çok önemlidir. Çiftler birbirine zaman tanımalı ve karşılıklı anlayış içinde olmalı.

Hep örnek veririm bir kum tepesi olur çiftlerin huyları öncelikleri olmazsa olmazları. Bu kum tepelerine rüzgar vurur yani tartışmalar vurur. Her tartışma her konuşma her anlaşma bu tepelerden kum götürür rüzgar. Ne zaman ki tepeler düzleşir bizim öncüllerimiz beklentilerimiz huylarımız değişir, o zaman iletişim halinde oluruz. Kum tepelerimiz aynı seviyeye gelir. Birbirimizi anlamaya başlarız. İşte o zaman herşey daha çekilir olur ve karşılıklı anlayış , empati seviyemiz artar.

Çiftler birbirinden beklemeden önce kendilerinden ödün vermelidir. Bu maddi veya manevi olabilir. Yapamazsam olmaz veya şuradan almazsam olmaz, şuraya haftada bir gidiyorum, arkadaşlarla sürekli görüşürüz, bu markadan başka hiçbir markayı kullanmam gibi kapris dolu şeylerden iki tarafında vazgeçmesi lazım. Yani önceliği ailemiz olarak alırsak, aile ekonomisi ve aile diyaloğunu ön plana alırsak herşey daha iyi olur. Şu olmazsa olmaz buraya gitmezsem olmazlar zamanla bizi maddi geçimsizliğe götürebilir. Erkek pahalı parfüm yada deodoranttan vazgeçebilir veya sigara içiyorsa bırakabilir. Bayan kuaföre gitmeden saçını evde boyayabilir veya aldığı kıyafet ile idare edip odası geçti demeyebilir. Bunlar basit örnekler ama iki tarafın da birbirinden ödün vermesi birbirine örnek olması lazım. Maddi konular geçimsizliğin başında geliyor. Parayı erkek kazanabilir bayan da kazanabilir para konusunu kimse diğerinin başına kakmamalı. Sen az kazandın ben çok veya ben kazandım sen yiyorsun gibi cümlelerden düşüncelerden herkesin sıyrılması lazım.

Eşi yuvası olan insan mutluluğu dışarıda aramamalı. Eşini aldatmamalı. Yuvasını yıkılma tehlikesine sokmamalı. Şöyle düşünülmeli bay veya bayan, eşini aldatıyorsa aldatılmayı göze almış demektir. Düşününce nasıl hoşumuza gitmiyorsa bu durum bizde zina yapmamalıyız. Karşılıklı anlayış içinde olmalıyız.
Hoşgeldin ile karşılayıp hoşbuldum ile karşılanmalıyız. Nasılsın demeliyiz karşılıklı, günün nasıldı demeliyiz. Bir sorunumuz bir beklentimiz var ise tavır alamadan önce diyalog kurmalıyız. Herkes yanlış yapmış olabilir isteyerek veya istemeyerek. Tavır almadan önce konuşmalıyız. Her yapılanın bir açıklaması olabilir kızmadan önce nedenini sormalıyız. Ve empatiyi elden bırakmamalıyız….
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.