Dolar 32,5643
Euro 35,0187
Altın 2.435,57
BİST 9.760,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

BÜTÇE KONTORLÜ NASIL YAPILIR?

BÜTÇE KONTORLÜ NASIL YAPILIR?

BÜTÇE KONTORLÜ NASIL YAPILIR?

BÜTÇE KONTORLÜ NASIL YAPILIR?

BÜTÇE KONTORLÜ NASIL YAPILIR?

Bütçe kontrolü şu an yaşadığımız ekonomik kriz nedeni ile oldukça ilgi gören bir süreç olmaya başladı. Bütçe kontrolünü birkaç farklı adımı takip ederek en iyi ve hızlı şekilde yapabilirsiniz. Bütçe kontrolü adımları şu şekilde sıralanır.

  1. Öncelikle dikkat etmeniz gereken en önemli konu zamanıdır. Bütçeyi kontrol edeceğiniz zaman dilimini seçerek bu zamanı bütçeyi kontrol etmek için kullanın. Bütçe kontrolü yaparken eviniz için ise bazı uygulamaları kullanarak yapabilirsiniz. Ancak şirketiniz için ise departmanında bulunan kişilerden de yardım alabilirsiniz. Zaman dilimini seçerek en iyi saati seçmeniz oldukça önemlidir.
  2. Aylık nakit akışını doğru hesaplayıp olası nakit akışlarını hesaba katın. Bu nakit akışları sık sık artış gösteren veya azalma yaparak sizleri zora sokabilir. Bu nedenle de nakit akışını doğru şekilde belirlemek oldukça önemlidir.
  3. Maliyetlere ve gelir-gider alanını takip edin. Yani gelir gider sürecinin nasıl odluğu ve nasıl noktalara dikkat edilmesi gerekeceğini oldukça iyi hesaplayın. Bütçe kontrolünde her süreç ayrı ayrı hesaplanıp gelir gider tablosunun kontrolü yapılmalıdır.
  4. Şirketiniz için bulunan hedef ve harcamaları iyi şekilde belirleyip harcanan bütçeyi kontrol edin. Hedefleriniz ve harcamaların çok yüksek olmadığına ve ayırılan bütçeyi çok dikkatli şekilde kullanın. Fazla ve gereksiz harcamadan daima kaçının. Öncelikle temel ihtiyaçlarınızı satın alarak başlayın. Sonrasında kalan bütçenizi kontrollü şekilde harcayın.
  5. Sapma analizleri yapın. Çalıştığınız sektörde yaşanan dalgalanmaları daima hesaba katın. Ayrıca altın ve döviz gibi yatırımlarınız var ise bu yatırımların dalgalanma sürecini doğru şekilde takip edin.
  6. Bütçe kontrolünde en önemli nokta takip etmektir. Bütçenizi sürekli olarak takip edip her hangi bir durumda revize etmeye başlayın. Bütçenizin takip sürecini bu işi yapan muhasebe departmanı gibi alanlardan yardım alarak yapabilirsiniz. Çok yüksek tutarlar kazanıyor olsanız bile takip süreci bu konuda en önemli noktadır. Sürekli takip halinde olup yapılan harcamaları dikkate alın. Az veya çok bir harcama bütçenizde yaşanan bir dalgalanma ile oldukça büyğk bir sorun yaşatma durumuna sahiptir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.