Duvarlar için boya çeşitleri
Duvarlar için boya çeşitleri
Evinizi yenilemeyi düşünüyorsanız veya eviniz inşaat halindeyse, boya tipinin boyanın kalitesi ve işlevi üzerinde büyük etkisi olduğundan ve daha az önemli olmadığı için, kullanılacak boya türünü dikkate almalısınız. renkten daha.
Duvarları boyamaktan bahsedeceğimiz için, boyanın istenilen işlevi görebilmesi için uygun boya türüne karar vermeden önce odanın konumu, boyutu, kullanımı ve elde edilmesi gereken genel görünüm hakkında düşünmemiz gerekir, ve bu yazımızda duvar boyası çeşitlerini öğreneceğiz.
Duvar boyası çeşitleri
Boyalar yansıma derecelerine göre şu şekilde sınıflandırılır:
- Mat Boya: İç duvarlarda en sık kullanılan boya türüdür.Bu boya türü, kusurları kapatmak için daha az katman gerektirdiğinden diğer tüm boyaları kapatmak için en iyi türlerden biridir ve fırça veya rulo ile uygulanabilir. (rulo fırça), ancak sorun Bu tip boyalar daha az dayanıklıdır ve duvar temizleyici ile temizlenirse çabuk bozulur, bu nedenle az kullanılan odalarda ve tavan gibi uzak yüzeylerde kullanılması tavsiye edilir.
- Mat emaye: Bu boya, görsel efekt ve duvara uygulama yöntemi açısından özellikleri bakımından mat boyaya çok benzer, ancak daha dayanıklı ve daha az hasarlı olma eğilimindedir, temizlenmesi kolaydır ve nadiren onarım gerektirir, çocuklar için önerilir. odalar ve mutfak.
- Saten Boya: Saten , en yaygın iç cephe boya çeşitlerinden biridir.Kadife parlaklığa sahiptir ve temizlenmesi kolaydır, bu nedenle düzenli olarak temizlenen duvarlara iyi uyum sağlar.Bu nedenle odalar, oyun odaları, aile için iyi bir seçimdir. oturma odaları, mutfaklar ve çamaşırhaneler Bu tip boyaların kusurlu duvarları boyamak için kullanılmadığını, kusurlarını daha belirgin hale getirdiği için kullanılmadığına ve son rötuşlar açısından uygulanmasının zor olmasına dikkat edilmesi gerektiğini, kadifemsi parlaklığı, duvara uygulandığında fırça darbelerini algılamayı kolaylaştırır.
- Yarı parlak boya: Sert dokunuşlu, yansıtıcı ve parlak bir iç cephe boyasıdır, genellikle dekorasyon ve cilalarda kullanılır.Ayrıca sabun ve su kullanıldığında temizlenmesi kolay kabul edilir ve küflenmeye karşı dayanıklı olması ile karakterize edilir, bu nedenle banyolar, mutfaklar ve çocuk odaları gibi ıslaklık ve neme maruz kalan trafiğin yoğun olduğu yerlerde uygundur.
- Yumurta kabuğu boya: Parlaklığı düşük bir boyadır ancak dayanıklılığı saten boya ve parlak boya ile kıyaslanamaz olmasına rağmen mat boyadan daha parlak ve ondan daha dayanıklıdır ve genel olarak dayanıklılığı Koridor gibi orta yoğunlukta olan odalarda ve girişler, uygulanması kolay olması ile karakterize edilir; Bir katı genellikle iyi kapatıcılık sağlayabilir ve genellikle yarı parlak ve yumurta kabuğu boya birleştirilirse, mat boyanın kapsama alanına kıyasla daha az boya ile daha fazla kapsama alanı elde edersiniz, bu da onları daha ekonomik ve ekonomik hale getirir.
- High-gloss boya: En dayanıklı boya türlerinden biridir ve diğer boya türlerine göre temizliği en kolay olanıdır.Sertlik, dayanıklılık ve yüksek parlaklık ile karakterizedir.Parlaklığından dolayı ışığı da yansıtır, parmakların temas ettiği ve sürekli temizlenmesi gereken alanlar için pratik hale getirir.Uygulaması biraz zordur, çünkü yüksek parlaklık duvardaki kusurların ve çıkıntıların tespitine yol açar.
Mükemmel duvarları boyamak için ipuçları
Duvarlarınızı kendiniz boyamayı düşünüyorsanız, profesyonelce boyanmış bir duvar elde etmenize yardımcı olacak birkaç ipucu:
- Nemli günlerde boya yapmayın Nemli havalar boyanın kuruma sürecini yavaşlatır.
- Duvardaki çatlak alanları onarın, pullu alanları zımparalayın ve boyamadan önce kazıyın.
- Yüzeyi boyanın yapışmasını önleyen maddelerden arındırmak için duvarı kir, yağ veya tozdan silin.
- İyi bir kapsama alanı elde etmek için yüksek kaliteli boya fırçaları ve rulo fırça kullanın.
- Kapı kolları, zemin, ev aletleri ve mobilya gibi boyamak istemediğiniz parçaları örtün.
- Boyayı duvara uygulamadan önce uygun tipte bir astar kullanın, bu tatmin edici bir sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
- Yukarıdan aşağıya boyayın.
- Boyama işlemi sabırlı olmalı, başka bir kat uygulamadan önce ilk katın iyice kurumasını bekleyin.
- Fırçayı, kılların üçte birine kadar boyaya batırın.Fırçayı boyayla aşırı doldurmayın, bu da boya damlacıklarını israf edecek ve yayarak çok fazla dağınıklık yaratacaktır.
- Boyanacak alanı boyanın cinsini ve kapladığı alanı dikkate alarak hesaplayarak boya ihtiyacınızı doğru tahmin edin.
Boyanacak yere göre boya tipini seçin
Parlatıcı seçerken uyulması gereken temel bir kural vardır: Parlaklık ne kadar yüksekse, o kadar dayanıklıdır.
- Parlak boya
Uygun yer: Mutfaklar, kapılar ve pencere çerçeveleri
Dayanıklılık: Çok yüksek
- Yarı parlak boya:
Uygun yer: Mutfaklar, banyolar
Dayanıklılık: Yüksek
- Saten Boya:
Uygun yer: aile odaları, koridorlar, koridorlar, çocuk yatak odaları
Dayanıklılık: Yüksek
- Yumurta kabuğu boyası:
Uygun yer: yemek odaları, oturma odaları
Dayanıklılık: Orta
- Mat Boya ve Mat Emaye:
Uygun yer: Yetişkin yatak odaları ve çocuklar tarafından kullanılmayan odalar
Dayanıklılık: Ortadan düşüğe
Doğru parlaklık derecesini seçmek için ipuçları
Parlaklık ne kadar yüksekse, maliyet o kadar yüksek ve parlaklık ne kadar düşükse, boyanın duvardaki kusurları gizleme yeteneğinin o kadar büyük olduğu dikkate alınmalıdır, çünkü daha az ışığı yansıtacak ve bu da gözü duvardan uzaklaştıracaktır. kusurlar, ancak parlaklık ne kadar büyükse, dayanıklılık ve dolayısıyla koruma ve duvarı temizleme yeteneği ne kadar yüksek olursa, boya türünü ve parlaklık derecesini seçmeden önce Boyanacak duvarı incelemelisiniz, böylece duvar kusurlu eski, en düşük parlaklık derecesini seçmek daha iyidir ve çocuklarınız veya evcil hayvanlarınız varsa, en yüksek parlak boya daha uygund