Dolar 32,5362
Euro 34,9531
Altın 2.456,46
BİST 9.884,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Pasif içiciliğin zararı – neden tehlikelidir?

Pasif içiciliğin zararı – neden tehlikelidir?

Pasif içiciliğin zararı – neden tehlikelidir?

Tütün bağımlılığı kişinin kendi seçimidir, ancak birçok sigara içen sadece kendilerine değil çevrelerine de zarar verir. Pasif içiciliğin zararları kanıtlanmıştır, sigara dumanı insan sağlığına zarar verebilir, kronik hastalıkları olan kişiler özellikle etkilerine karşı savunmasızdır.

Pasif içiciliğin zararı

Pasif içiciliğin zararı

pasif içicilik nedir?

Tütün dumanına doymuş havayı solumak pasif içiciliktir. Yanma sırasında açığa çıkan en tehlikeli element CO’dur.

Sigara içen bir kişinin etrafındaki havaya nikotin ve karbon monoksit yayılır ve bu da onunla aynı odada bulunan diğer kişilere zarar verir. Yüksek dozda toksik madde alırlar. Bir pencerenin veya pencerenin yakınında sigara içerken bile, duman konsantrasyonu fark edilir.

Pasif içiciliğin zararları, sigara ve tütün ürünlerini kısıtlamaya yönelik politikaların getirilmesinin ana nedeni haline gelmiştir. Günümüzde pasif içiciliğin zararları, işyerleri gibi halka açık yerlerde, ayrıca restoran, mekan ve kulüplerde sigara içme yasaklarında önemli bir faktör haline gelmiştir.

Yetişkinler için pasif içiciliğin zararları

Pasif içicilik tüm organların normal işleyişini bozar. Bazı durumlarda, aktif olmaktan daha zararlıdır. Dumanla sık temas, koku alma organlarının işlevini azaltır.

Duman solunum sistemine büyük zarar verir. Tütün solunduğunda, akciğerler acı çeker ve mukoza zarının tahriş olması nedeniyle hoş olmayan semptomlar ortaya çıkabilir:

  • boğaz ağrısı;
  • burunda kuruluk;
  • hapşırma şeklinde alerjik reaksiyon.

Pasif içicilik, kronik rinit ve astım geliştirme riskini artırır.

Duman sinir sistemini etkiler. Tütün dumanını sıklıkla soluyan bir kişi daha sinirli ve gergin hale gelir.

Pasif içici, uyuşukluk veya uykusuzluk, mide bulantısı, yorgunluk ve iştahsızlık gibi semptomlar yaşayabilir.

Sigara dumanının bir parçası olan zararlı maddeler, kalbin ve kan damarlarının çalışmasını olumsuz etkiler. Geçirgenlikleri artar, aritmi, taşikardi, koroner arter hastalığı gelişme riski vardır.

Sigara alerjiye neden olduğu için görme organlarına zarar verir. Dumanlı bir odada kalmak, konjonktivit ve mukoza kuruluğuna neden olabilir. Duman, üreme organlarının ve genitoüriner sistemin işleyişini etkiler.

Sigara içenlerle birlikte yaşayan kadınların, çocuk anlayışını olumsuz yönde etkileyen düzensiz döngülere sahip olma olasılığı daha yüksektir. Bir erkekte sperm hareketliliği ve dölleme yetenekleri azalır.

Tütün solumak akciğer kanserine neden olabilir. Ayrıca kadınlarda meme kanseri gelişme riskinin yanı sıra böbreklerdeki tümörler de artıyor. İnme ve koroner arter hastalığı riski artar.

Çocuklar için pasif içiciliğin zararları

Çocuklar tütün dumanına karşı hassastır. Pasif içicilik çocuklara zararlıdır, doktorlar bebek ölümlerinin yarısından fazlasını ebeveyn içiciliğine bağlamaktadır.

Tütün dumanı genç bir organizmanın tüm organlarını zehirler. Solunum yoluna nüfuz eder, sonuç olarak bronşiyal yüzey, artan mukus üretimi ile tahriş ediciye tepki verir, bu da yolun tıkanmasına ve öksürüğe neden olur. Vücut zayıflar ve solunum yolu hastalıkları olasılığı artar.

Zihinsel ve fiziksel gelişimi yavaşlatır. Sık sık dumanla temas eden bir çocuk nörolojik rahatsızlıklardan muzdariptir, rinit ve bademcik iltihabı gibi KBB hastalıkları geliştirir.

Cerrahlara göre, ebeveynleri sigara içen çocuklarda ani ölüm sendromu daha sık görülüyor. Pasif içicilik ile çocuklarda onkoloji gelişimi arasındaki bağlantı doğrulanmıştır.

 

Hamileler için pasif içiciliğin zararları

Çocuk doğuran kadının vücudu olumsuz etkilere maruz kalır. Hamile kadınlar için pasif sigara içmenin zararı açıktır – dumanın solunmasının sonucu toksikoz ve sunumun gelişmesidir.

Pasif sigara içiciliği doğumdan sonra çocuğun ani ölüm riskini artırır, ani doğum başlayabilir, düşük kilolu veya iç organlarında şekil bozukluğu olan bir çocuk riski vardır.

Anne karnındayken zararlı maddelere maruz kalan bebeklerde sıklıkla CNS rahatsızlıkları görülür. Gelişimsel gecikme gösterebilirler, diyabet ve akciğer hastalığına daha yatkındırlar.

Hangisi daha zararlı: aktif sigara mı yoksa pasif sigara mı?

Bilim adamları, pasif sigara içmenin aktif sigaradan daha zararlı olabileceğini doğruladılar. Araştırmalara göre, sigara içen bir kişi zararlı maddelerin %100’ünü teneffüs ederken yarısından fazlasını geri verir.

Bu kanserojenler başkaları tarafından solunur. Ek olarak, sigara içen kişinin vücudu sigaradaki zararlı maddelere “uyarlanır”. Sigara içmeyen insanlar bu adaptasyona sahip değiller, bu yüzden daha savunmasızlar.

Sigara içmiyorsanız, sağlıklı kalmak için tütün dumanına maruz kalmaktan kaçınmaya çalışın. Sigarayı bırakamıyorsanız başkalarına zarar vermemeye çalışın ve çocukları olumsuz etkilerden koruyun.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.