Dolar 32,5665
Euro 34,8705
Altın 2.425,95
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

4G ve 5G arasındaki farklar nelerdir?

4G ve 5G arasındaki farklar nelerdir?

4G ve 5G arasındaki farklar nelerdir?

Bu on yılın en gelişmiş telekomünikasyon teknolojilerinden biri olan 5G, dünya genelinde yavaş yavaş ortaya çıkıyor. 2021’in sonunda 5G, tahmini 450 milyon müşteri tabanına sahip çoğu şehirde mevcut olacak. Daha hızlı bir ağ dışında, mevcut 4G ve 5G teknolojisi arasındaki farklar nelerdir? Bugunki makalemizde bunları anlatmaya çalışacağız kamuisi.com farkı ile…

5G

5G

5G Teknolojisi

Arka plan: Artan sayıda kullanıcı ve cihazı desteklemek için daha iyi güvenlik ile daha hızlı bir ağ gereklidir. Mevcut 4G teknolojisi, kullanıcı sayısı, veri hızı ve gecikme süresi açısından sınırlamalara sahiptir.   

5G, mobil ağları, otonom sürüşü, HD ses ve video uygulamalarını, sağlık hizmetlerini, lojistik, endüstriyel IoT, akıllı tarım vb. desteklemek için tasarlanmış beşinci nesil iletişim teknolojisi… Ayrıca, 5G ağı ölçeklenebilir ve bu nedenle geleceğin teknolojileri geniş spektrumdan kolayca yararlanabilir 5G’nin.

Örneğin: IoT cihazları için düşük bant spektrumu ve büyük veri aktarımı gerektiren uygulamalar için milimetre dalga spektrumu.

4G’den 100 kata kadar daha hızlı

5G HIZ

Yüksek hızlı veri, çoğu kullanıcı için en heyecan verici özelliklerden biridir. 5G ağları, mobil ağlarda 10 Gbps’ye (teorik) 500 – 800 Mbps’ye (tipik) kadar veri hızı sağlayabilir. 5G teknolojisi, erken dağıtımlarda mevcut veri hızından çok daha yüksek veri hızını daha da artırma potansiyeline sahiptir.

Kullanıcılar, 5G ağlarını kullanarak en sevdikleri TV şovlarının tüm bölümlerini dakikalar içinde indirebilir.  MIMO (çoklu giriş ve çoklu çıkış), daha yüksek veri hızı elde etmek için 5G teknolojisinde kullanılan tekniklerden biridir

spektrum

Geleneksel LTE ağımız, her ağ operatörünün kullandığı spektrum bantları nedeniyle bir sınırlamaya sahiptir. Mobil ağların ilk neslinden beri 4 GHz’in altında düşük frekans spektrumu kullandık. LTE ağları, gelişmiş modülasyon teknikleri ve TDD çoğullama ile 40 Mbps’ye kadar veri hızı elde etmeyi başardı.

5G’nin erken dağıtımında, iletim için 6GHz altı spektrum kullanılacaktır. LTE ve LTE Advanced’de kullanılan alt ve orta bantlardan daha yüksek bant genişliğine sahiptir. Gelecekteki 5G ağları, iletişim için milimetre dalgaları kullanacak.

5G teknolojisinde küçük hücre konsepti kullanılarak küçük alanlarda ağa daha fazla cihaz eklenebilir. Spektrum, komşu hücreleri rahatsız etmeden diğer hücreler için yeniden kullanılabilir. Her küçük hücre, daha küçük coğrafi alanda daha fazla cihazı kapsayacaktır.

Tipik 4G hücre kulesi, kilometre kare başına 4000 cihazı kapsayacak ve 5G hücre baz istasyonları grubu kilometre kare başına 1 milyona kadar cihazı destekleyecektir.  

Yüksek frekans spektrumunun dezavantajı

Yüksek frekans spektrumunun tüm avantajlarının yanında dezavantajları da vardır. Yüksek frekans spektrumu çevresel koşullara karşı daha savunmasızdır. Düşük veya orta bantlarla karşılaştırıldığında, daha yüksek frekans bantları beton yapılar, araçlar, ağaçlar ve hava koşulları (yağmur) vb.  

gecikme

Düşük gecikme, otonom arabalar ve uzaktan cerrahi gibi gelişmiş uygulamalar için önemli özelliklerden biridir. 5G ağı, LTE ağından (200ms) çok daha düşük olan 10 milisaniyeden daha düşük bir gecikme süresine sahiptir.  

Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalarının çalışması için düşük gecikmeli ağ gerekir. 5G ağı, çok çeşitli yüksek tanımlı multimedya oyunlarını ve uygulamalarını destekleyecektir.

Ağ kapasitesi

Havaalanları veya futbol stadyumu gibi sıkışık alanları desteklemek için hızlı ve güvenilir bir ağa ihtiyacımız var. 5G, teknoloji her hücre baz istasyonu altında daha fazla cihazı destekleyebildiğinden, kalabalık yerler için mükemmel bir çözümdür.

5G ağı, farklı teknolojilerle entegre olacak ve birlikte var olacak şekilde tasarlanmıştır ve bu nedenle çok sayıda cihazı destekler. Gelecekteki uygulamalar için bir teknoloji çerçevesi görevi görecektir. Karmaşık algoritmalar, müşteriler ve hizmet sağlayıcılar için daha fazla güvenlik seçeneği sağlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.