Hisse Senedi Nedir?

Hisse Senedi Nedir?

Hisse Senedi Nedir?

Hisse senetleri şu anki dünyamızda oldukça yer kaplayan ve değerli kağıtlardır. Ancak hisse senedinin tam olarak ne olduğu ve nasıl satın alındığı daima merak edilmiştir. Hisse senedi kurumların sahibi olduğu pay kısmının resmi olarak belirtildiği hisse kağıtlarıdır. Hisse senetleri çıktıkları ilk zamanda kâğıtta işlenerek verilen bir parçaydı.

HİSSE SENEDİ NEDİR

HİSSE SENEDİ NEDİR

Ancak sonrasında kaybolma ve çalınma durumunun önüne geçmek amacı ile sadece sanal ortamda kişinin bildiği bilgiler ile sahip olunmaya başlandı. Hatta bu nedenle ilk çıktığı zamanlarda hisse kağıdı olarak bilinen bu yatırım biçimi şu an hisse senedi olarak hayatımızda yerini almış. Ülkemizde ise 2005 yılından sonra hisse kağıtları senet haline gelmeye başladı.

Hisse senetleri kendi için 10 farklı gruba ayrılır. Bu 10 grup ise nama yazılı hisse senedi, hamiline yazılı hisse senedi, bedelli hisse senedi, bedelsiz hisse senedi, adi hisse senedi, imtiyazlı hisse senedi, primli hisse senedi, primsiz hisse senedi, kurucu hisse senedi ve intifa hisse senetleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu 10 grubun her biri kendi içinde farklı özellikler barındırıyor.

Hisse Senedi Nasıl Satın Alınır?

Hisse senedi konularının en merak edileni ise nasıl satın alınacağı noktasıdır. Bu konuda bilinmesi gereken en önemli kural ise bireysel kişilerin hisse senedi alamayacağıdır. Kişiler borsalar üzerinden direk olarak alım ve satış işlemi yapamaz. Yatırım yapmak isteyen kişilerin öncelikle SPK tarafından verilen yetki belgesine sahip olması gerekir.

SPK tarafından alınan belgede hisse senedi alınacak olan banka anlaşmalı şekilde yazacaktır. Bu banka ile iletişim kurup yatırım hesabı açmanız gerekir. Alınacak olan hisse senedinin bağlı olduğu kurum veya bankaya direk olarak gidip ıslak imza atmanız gerekiyor. Ayrıca bankanın size verdiği risk raporunu da imzalamanız istenir.

Yatırım hesabı açılımından sonra hisse senedinin toplam tutarı ve komisyon tutarının hesaba aktarılması gerekiyor. Sonrasında hesabın bulunduğu kuruma giderek veya faks ve telefon yolu ile alım emri vermeniz gerekiyor. Bu noktada hisse senedi hakkında verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu mutlaka kontrol edin. Alımın iptali aldığınız gün boyunca geçerli olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.