Dolar 32,3381
Euro 35,1961
Altın 2.248,29
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Sal 9°C
Çar 12°C
Per 11°C
Cum 12°C

İÇ MEKAN BİTKİLERİM NEDEN BÜYÜMÜYOR?

İÇ MEKAN BİTKİLERİM NEDEN BÜYÜMÜYOR?

İÇ MEKAN BİTKİLERİM NEDEN BÜYÜMÜYOR?

Basit gibi görünse de, iç mekan bitkilerinin bakımı, başarılı olmak için bilmeniz gereken ayrıntılara sahiptir. Birçok kişi, bitkilerinin çok yavaş büyüdüğünden şikayet eder ve bu, sulama türünden güneşe maruz kalmaya ve derecelere kadar çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Evin sıcaklığı veya kullanılan toprak türü, tüm bunlar iç mekan bitkilerinizin doğru gelişimini etkileyebilir.

Aşağıdaki makalede, iç mekan bitkilerinizin neden büyümediğini anlamanız için sizi ele aldık ve onlara doğru şekilde bakmanın en iyi püf noktalarını ve ipuçlarını açıklıyoruz. İç mekan bitkinizin büyüme problemini belirleyin ve sağlıklı büyümesine yardımcı olacak en iyi çözümü keşfedin. Not alın!

sulama eksikliği

Sulama, bir iç mekan bitkisinin büyümesini doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Peki, “ Bitkilerim neden bu kadar yavaş büyüyor ?” diye düşünüyorsanız, onlara verdiğiniz sulamaya dikkat edin. Bitkilerinize gerekli miktarda su vermezseniz, sadece sarkık, sarı, kuru ve hatta buruşmuş görünmeyecekler, aynı zamanda iyi büyümeyecekler. Su eksikliği bitkinin tüketmesi gereken rezervlere neden olur ve bu nedenle çabalarını büyümeye odaklayamaz ve daha kuru ve solgun hale gelir.

Hızlı büyümelerine yardımcı olmak için iç mekan bitkilerinizin ihtiyaç duyduğu su miktarına bakmanız önerilir. Evde sahip olduğunuz belirli türleri, ihtiyaçlarını ve özellikle sulama ihtiyaçlarını bilerek, onlara gerekli miktarda su ve uygun bir tempo vermek için kendinizi organize edebilirsiniz.

fazla su

Kötü bir iç mekan bitkisini sulamak, onu çok fazla sulamak gibidir. Aslında, ikincisi, iç mekan bitkilerinin neden öldüğü konusunda sık sık şüphe duymanın olası nedenlerinden biri olarak yanıt verir . Aşırı su, iç mekan bitkilerinin bir numaralı ölüm nedenidir, bu nedenle daha hızlı büyümelerini istiyorsanız, onları sularken çok dikkatli olmalısınız. Aşırı sulama , bitkinin köklerinin büyüme için gerekli olan hava ve hayati besin maddelerine sahip olmamasına neden olur, ayrıca fazla su sonunda bitkinin ölümüne yol açacak olan kök çürümesine yol açar. Yüzeyde küf veya küf, sürekli ıslak toprak, gevşek ağaç kabuğu, solmuş veya sararmış yapraklar görürseniz, bir an durun. Bu, bir ev bitkisindeki fazla suyun en karakteristik işaretidir.

Bitkilerinizin yavaş büyüdüğünü fark ederseniz , tekrar sulamayı organize etmeniz gerekecektir. İç mekan bitkilerinizin ihtiyaçlarını bilin ve uygun bitki gelişimini sağlamak için toprağın sulama ve sulama arasında temas etmesine izin verin.

alan yetersizliği

İç mekan bitkileriniz büyümüyor mu? Alan eksikliği başka bir neden olabilir. Bitkiler farklı büyüme aşamalarından geçer ve köklerin büyümek için yeterli alana ihtiyacı vardır. Bitkiniz yavaş büyüyorsa , mevcut saksı çok küçülmüş olabilir , kökler yer darlığı nedeniyle bükülür ve büyümeye devam etmek için bir çıkış yolu bulamadan kendi kendine açılır.

Ev bitkinizin düzgün büyümemesinin nedeni buysa, aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark edeceksiniz:

  • Kökler tencerenin dibinden dışarı çıkar.
  • Bitkiyi çıkardığınızda topraktan daha fazla kök olduğunu göreceksiniz.
  • Bitkiler büyümeyi durdurdu.
  • Su artık toprağı emmez, doğrudan dibe gider ve artık hiç toprak kalmaz.

Bitkinizin büyüyüp gelişmeye devam etmesini istiyorsanız mutlaka ekip saksıyı değiştirmelisiniz . Kökleri arasındaki eski toprağı çıkarın ve ayrıca tüm bu hasarlı kökleri budayın, ancak büyük köklere zarar vermemeye dikkat edin, bu onların sağlıklı büyümesini teşvik edecektir. Bitkiyi daha fazla alana sahip bir tencereye yerleştirdiğinizde, ne zaman daha hızlı büyümeye başladığını göreceksiniz.

Işığın önemi

Düzgün büyümeye müdahale edebilecek bir diğer önemli faktör, bitkinin aldığı ışık seviyeleridir. Hayatta kalmalarını ve gelişmelerini sağlamak istiyorsanız, türlerinin doğal ortamını mümkün olduğunca yakından taklit etmelisiniz. Bunu yapmak için , uygun ışık seviyesini sağlamak için her bir iç mekan bitkisinin özel ihtiyaçlarına danışmalısınız .

Zamanla bitkilerin kıvrıldığını, yaprak kenarlarının sarardığını veya yeni yaprakların eski kenarlarından çok daha küçük olduğunu fark ederseniz, bitkiniz çok fazla ışık alıyor demektir. Bu durumda pencereden uzaklaştırmalı veya aldığı ışığın direkt olmamasına dikkat etmelisiniz. Bir perde ile filtreleyebilirsiniz.

Bitkiniz yavaş büyüyorsa ve çok uzunsa veya yaprakları fazla renk almıyorsa, bunun nedeni güneş ışığı almamalarıdır. Çözüm, onu daha fazla ışık alacak şekilde hareket ettirmektir. Bu yer değişikliği ile bitkinin nasıl inceldiğini ve hızla büyüdüğünü fark edeceksiniz.

Düşük ışıkta iç mekan bitkileri ile ilgili bu diğer makaleye bir göz atmanızı öneririz, çünkü bölgenizde az doğal ışık varsa, bu bitkiler eviniz için çok fazla güneş ışığına ihtiyaç duyan diğer bitkilerden daha uygun olacaktır.

uygun olmayan sıcaklık

İç mekan bitkilerinin büyümemesinin bir başka olası nedeni de sıcaklığın yetersiz olmasıdır. Bu nedenle iç mekan bitkileriniz büyümüyorsa maruz kaldıkları sıcaklığı kontrol etmelisiniz. Genelde evde veya ofiste yetiştirilen ev bitkileri 18 ile 23 santigrat derece arasındaki sıcaklıklara ihtiyaç duyar . Öte yandan, aşırı sıcaklıkları aşmamak önemlidir, çünkü iç mekanlarda iyi yetiştirilebilen bitkiler, dış mekanlarda ve iç mekanlarda iyi yaşamaya tahammül etmeyenlerin aksine, özellikle ışık seviyeleri veya Nem varsa, çok yüksek sıcaklıklara tolerans göstermezler. havada, doğal ortamınkiyle. Öte yandan, minimum veya düşük sıcaklıklar büyümelerine zarar verebilir, hatta bitkilerin ölümüne neden olabilir.

Bu nedenle, büyümenin düzgün olmasını ve bitkilerinizin düzgün gelişmesini istiyorsanız, onları her zaman serin bir sıcaklıkta tutmalısınız.

İç mekan bitkileri için toprak ve gübre

Bitkinizin sağlıklı büyümesi için doğru toprağı kullanmıyor olabilirsiniz. Bitkilerin özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre belirli bir toprağa ihtiyaçları olduğunu unutmamalısınız. Bitkiniz için en iyi substratın ne olduğunu satın aldığınız fidanlık veya bahçe mağazasından kontrol edin .

Bir de bitkinin büyümekte zorluk çektiğini görünce “bitkiye daha hızlı büyümesi için ne verelim” diye düşünenler var. Ve hemen gübre ve gübre kullanmaya başlarlar. Ancak, gübreler konusunda dikkatli olmanız ve iç mekan bitkilerinize her zaman doğru miktarda vermeniz gerekir, böylece ihtiyaçları olan besin maddelerini (azot, potasyum ve fosfor) alabilmeleri için büyürler. Evet onlara kompost vermiyorsunuz , büyümeleri yavaş olacağı için saplarının bodur olduğunu ve yeni yaprakların daha küçük olduğunu fark edeceksiniz. Ancak, özellikle uç kısımlarında, yaprakların kurumasına veya kahverengiye dönüşmesine neden olabilecek gübreyi size gereğinden fazlasını veriyoruz. Kendinizi ikinci durumda bulursanız, bitkilerin etrafındaki nemi artırın ve onları mutfağa veya banyoya taşıyın. Bu nedenle bitki alırken şu detaylar hakkında da bilgi sahibi olmalısınız: Ne tür bir gübreye veya gübreye ihtiyacı var, ne kadar ve ne sıklıkla.

Bitkilerdeki zararlıları görmezden gelin

Bir iç mekan bitkisinden bahsediyor olsak da, üzerinde oluşabilecek zararlılar göz ardı edilmemelidir, çünkü büyümesini yavaşlatabilir, çeşitli hastalıklara veya durumlara neden olabilir ve hatta bitkiyi öldürebilir. En yaygın zararlılar şunlardır:

  • Kırmızı örümcek (akar).
  • yaprak bitleri
  • Unlu böcekler.
  • toprak böcekleri.
  • Böceklerin veya kokoidlerin boyutu.
  • Thesanoptra.
  • Külleme külleme gibidir.

Bitkilere de zarar verebilecek kimyasallar kullanmak yerine doğal pestisitlerle haşereleri yok etmeye çalışın. Doğal insektisit nasıl yapılır ve ev yapımı fungisit nasıl yapılır bu kılavuzları okumanızı öneririz.

Sık göç

İç mekan bitkileri çevrelerine uyum sağlamak için büyürler, eğer yerinizi sık sık değiştirirseniz, onları tamamen gereksiz yere strese sokabilirsiniz .

Bitkiniz hızlı ve sağlıklı büyüyorsa, çünkü o yerde iyi seviyede ışık, sıcaklık ve nem var, o zaman büyümesini durdurmamak ve sağlığına zarar vermemek için onu hareket ettirmemek daha iyidir. Bitkiyi yalnızca yeterince büyümediğini fark ettiğinizde hareket ettirin. Değilse, her zaman aynı yerde bırakmaya çalışın.

İç mekan bitkilerinin bakımı nasıl yapılır?

Artık iç mekan bitkilerinizin iyi büyümesini etkileyebilecek faktörleri bildiğinize göre, iç mekan bitkilerinin bakımını nasıl yapacağınız hakkında daha fazla ayrıntı öğrenmenin zamanı geldi .

Doğru bitkiyi seçmek

Kaktüs, Brezilya sapı, ana dili, pottos, bambu, sarmaşık, eğrelti otu ve aloe vera gibi aynı zamanda dayanıklı olan basit, bakımı kolay seçeneklere gitmenizi öneririz. Bitkinin yaşayacağı ortamı, sahip olacağı konumu ve bakımına ayıracağınız zamanı göz önünde bulundurarak, sadece estetik kriterlere güvenip bitkiyi satın almak gibi yaygın bir hataya düşmeyin.

İç mekan bitkilerinin temel bakımı

Bitkinizin hayatta kalması ve sağlıklı büyümesi için aşağıdaki temel bakımlara dikkat etmelisiniz:

  • Arazi: Bir iç mekan bitkiniz olur olmaz, saksısını değiştirmeniz önerilir, böylece büyüme için yeterli alana sahip olur ve hangi alt tabakanın uygun olduğunu bilerek yeni toprak ekleyin.
  • Sulama: Seçilen bitki için gerekli olan sulama türünün bilinmesi. Miktar bitkinin koşullarına ve ihtiyaçlarına bağlıdır, ancak her zaman çok sudan biraz daha fazla sulamak daha iyidir, çünkü su eksikliğini gidermek için her zaman zamanında olacaksınız, diğer yandan, fazla su ile, boğulabilir. İşin püf noktası, tekrar sulamadan önce nem seviyesini kontrol etmek için parmağınızı toprağa sokmaktır. Nemlendirmek için ağaçların veya yaprakların üzerine su serpebilirsiniz.
  • Hafif: Bitkilerin doğrudan olmadan iyi bir dozda güneşe maruz kalması önemlidir. Tesisinizi bulmak için iyi bir ışık kaynağı bulun.
  • Geçme: Su, ışık ve bir alt tabakaya ek olarak, bitkiler toprağı zenginleştirmek için gübreye ihtiyaç duyar ve zamanla besinleri kaybedebilir. Bitkiyi yakmamak için zaman zaman az miktarda kompostla gübrelenmelidir.
  • Nakil: Bitki büyüyeceğinden, gelişmesi için daha fazla alan sağlamak için periyodik olarak nakli çok önemlidir. Daha büyük saksılar bulun ve büyümesine yardımcı olmak için yeni toprak ekleyin. Toprakta hava ceplerinin oluşmasını önlemek için ekim yaparken toprağı sıkıştırmayı daima unutmayın. Yeriniz kısıtlıysa, mevcut saksıda kalabilmesi için hem dallarını hem de tabanını budayabilirsiniz. Burada size bir bitkinin nasıl nakledileceği hakkında daha fazla bilgi veriyoruz.

Umarım yazımız faydalı olmuştur takıldığınız veya sormak istediğinizi yorum kısmından bize ulaştırabilirsiniz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.