Dolar 32,5964
Euro 34,7967
Altın 2.494,72
BİST 9.462,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

İşe Giriş Belgesi Nedir, İşe Giriş Formu Nasıl Doldurulur?

İşe Giriş Belgesi Nedir, İşe Giriş Formu Nasıl Doldurulur?

İşe Giriş Belgesi sigortalı işe başlayan kimselerin bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesini sağlayan bildirgedir. İşe başlamadan önce bu belgenin kuruma mutlaka ibraz edilmesi gerekmektedir. İşverene ait bilgiler ve sigortalı kişi, İşe Giriş Belgesi içerisine giriş tarihi ve meslek kodları gibi bilgileri bildirmesi gerekmektedir. İşe Giriş Formu olarak da adlandırılan bu belge Excel dosyası şeklindedir. Dolayısıyla sitemiz içerisinde bu dosyanın bir örneğini de bulacaksınız. İşte İşe Giriş Belgesi hakkında tüm merak edilen soru ve cevapları kamuisi.com yazısında bulacaksınız.

İşe Giriş Belgesi Formu Nasıl Doldurulur?

SGK İŞE GİRİŞ BELGESİ

SGK

Yeni işe başlayan bir çalışan İşe Giriş Belgesi Formu doldurup kanunen kendisine tanınmış süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na ibraz etmesi gerekmektedir. Bu durumda kurum bazen İşe Giriş Belgesi elden isterken bazen ise kuruma bizzat elden teslim istemektedir. Hal böyle olunca sigorta giriş belgesi nasıl doldurulacağı sorun haline gelmektedir. Nitekim öncelikle İşe Giriş Belgesi Formu indirebilir ve bu formun nasıl doldurulacağı hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. İşte Sigortalı İşe Giriş Belgesi doldururken dikkatli olmanız gereken unsurlar şöyledir:

  • Sigorta İşe Giriş Bildirgesi Belge Mahiyeti: Bu kısımda eğer sigortalı bir işe ilk defa gireceksiniz “İlk” daha önce çalıştıysanız “Tekrar” kutucuğunu işaretlemeniz gerekmektedir. Başka bir bölümüne ekleme yapmanıza gerek yoktur.
  • SSK Giriş Bildirgesi Sosyal Güvenlik Sicil Numarası: SSK İşe Giriş bildirgesindeki bu forma işçinin T.C. kimlik numarasını yazmalısınız.
  • Sigortalı işe giriş bildirgesi A-Sigortalının Kimlik / Adres Bilgileri: Bu kısımda T.C kimlik, adres ve iletişim bilgileriniz doğru bir şekilde yazılmalıdır.
  • İş giriş Bildirgesi B- Sigortalının Sosyal Güvenlik Bilgileri: Bu bölümde istenilen bilgiler eksiksiz ve hatasız şekilde girilmesi çok önemlidir. 
  • 13-Sigortalılık Türü/Kodu: 4a kapsamında yani SSK’lı bir işçi iseniz “Hizmet Akdine Tabi Çalışanlar” kutucuğunu işaretlemelisiniz. Eğer 4b’li yani bağkur kapsamında çalışıyorsanız ise kendi “Adına bağımsız çalışanlar muhtar/jokey” kutucuğuna işaret koymanız gerekmektedir. 20. Maddeye göre geçici olarak çalışıyorsanız ise “Geçici 20. Maddeye Tabi Çalışanlar” bölümüne işaret koymalısınız.
  • İse Giriş Formu 4857 Sayılı Kanun’un 13 Üncü Maddesine Göre Kısmi Süreli, 14 Üncü Maddesine Göre Çağrı Üzerine Ya Da Ev Hizmetlerinde 30 Günden Az Çalışıyor Mu?: Part-time, puantaja ya da kısmi süreli iş sözleşmesinde 30 günden az çalışılacaksa bu kutucuğu boş bırakabilirsiniz, eğer daha uzun çalışacaksanız ise işaretlemeniz tavsiye edilir.
  • SGK İşe Giriş Formu 4/A Sigortalılığından Dolayı Yaşlılık Aylığı Alıyorsa Devam Etmek İstediği Sigorta Kolu: Daha önce çalışılıp emekli olundu ise ve maaşının kesilmesi istenmiyorsa Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi olursunuz. Ancak emekli maaşı kesilerek sigortalı bildirim yapılacak ise Tüm Sigorta Kodları kutucu işaretlenmelidir.
  • Giriş Bildirgesi Meslek Adı ve Kodu: Bu kısımda işyerinde yapacağınız işe uygun meslek kodu ve adını bilmeniz gereklidir. Güncel meslek kodları ve isimlerine buradan ulaşabilirsiniz. Kodu öğrendikten sonra eksiksiz bir şekilde bu bölüme yazmanız gerekmektedir.
  • İşe giriş bildirgeleri ÇSGB İŞ KOLU: Bu kısımda işyeri faaliyetine göre işkolu adını yazmanız gerekmektedir. Güncel iş kolu kodlarını sizler için aşağıya koyuyoruz. Aşağıdaki resimden iş kolunuza göre olanı seçip kodunu eksiksiz bir şekilde girebilirsiniz.

    CSGB İSKOLU KODLARI

kamuisi.com olarak sizlere İşe Giriş Belgesi Nedir ve İşe Giriş Belgesi Formu nasıl doldurulur konusunu paylaştık. Sizlerde değerli görüşlerinizi yorumlar kısmında bildirebilir ve bilgi akışına fayda sağlayabilirsiniz.

İŞE GİRİŞ FORMUNU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.