Dolar 32,5362
Euro 34,9531
Altın 2.456,46
BİST 9.884,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

SATIŞ DANIŞMANI OLMAK

SATIŞ DANIŞMANI OLMAK

İçerik

Satış Danışmanı Nedir? Satış Danışmanı Ne İş  Yapar?  Satış Danışmanı Olmak İyimi dir?  Satış Danışmanı Ne Kadar Kazanır? Satış Danışmanı Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? Satış Danışmanı Maaşları? Satış Danışmanı Riskli bir iş midir? Sorularının cevabını bu makalemizde bulabilirsiniz…

 

Satış Danışmanı Nedir?

Satış danışmanı; satış ve pazarlama üzerine kurulu olan şirket ya da firmaların kazançlarını artırabilmeleri ve büyümeye devam ederek ayakta kalabilmeleri için satış departmanında görev alan kişiye denir. Satılan ürün hakkında bilgi verip müşterilerin ihtiyaçlarına en uygun ürünü satın alması için gerekli kararları vermesine yardımcı olan kişidir.

Satış Danışmanı Ne İş Yapar?

Satış danışmanı; sadece satış yapmaz ürünü pazarlar, pazarlama ile de kalmaz, ürünün planlamasını, müşterinin ihtiyaçlarını belirleyerek doğru ürüne karar vermesini sağlar.

Dışarıdan kolay gibi görünse de zor bir iştir, çünkü her insana bir ürünü anlatmak onu tanıtmak ve o kişinin doğru ürünü almasını sağlamak kolay değildir, sabır ister, nabza göre şerbet verilmesi  gerekir. Bazen ezber işe yaramaz ezberleri bozmak gerekir. Teoriden çok pratik ile iş tecrübesi ile öğrenilebilecek bir yetidir.

Satış Danışmanı Olmak İyimidir?

Satış danışmanı olmanın hem iyi yanlarını hemde kötü yanlarını anlatmaya çalışacağım. Eğer bulunduğunuz şehirde büyük mağazalar yoksa ve iyi bir satış elemanıysanız çalıştığınız yer için satış yaptığınız sürece değerlesiniz bu kazan kazan sarmalında kazandırdığınız sürece varsınız. Böylelikle pirim vb. gibi avantajlardan yararlanırken yazın serin kışın sıcak bir ortamda kılık kıyafetiniz güzel bir şekilde çalışırsınız. Fakat baskı ve stres altında çalışmaya da kendinizi hazırlamanız gerek…

Çünkü 12 yıldır çalışan biri olarak söylemeyelim ki satış danışmanlık işi sabır isteyen, baskı ve stres altında çalışabilenlerin ortamı olan bir iş kolu.

Kötü yanlarına gelince çalıştığınız mağaza ne kadar kurumsal ise işiniz o kadar zorlaşır. Kurallar vardır herşeyiniz denetlenir her yanlışınız göze batar kurumsal bir ağız kullanmanız gerekir. Ne kadar çok çalışanla aynı ortamda olursanız o kadar rekabet artar. Mesela 30 kişilik bir mağazada çalışıyorsanız işiniz gerçekten zor devamlı büyük bir mağaza olduğu için sizden daha fazla iş yapmanızı isteyecekler ve sürekli diğer çalışanlar ile kıyaslayacaksınız.

İşin kötü taraflarından biride devamlı ayakta olup sabahtan aksama kadar mağaza müziği eşliğinde satış yapmak çeşit çeşit insanın ağız kokusunu çekip arkasında dolanmak…

Satış Danışmanı Olmak Riskli midir?

Satış danışmanı olmanın riski tabi kide çoktur mesela görevde bulunduğunuz bir bölüm olur mesela; bir elektronik reyonu televizyon satıyorsunuz büyük bir mağazada o ürünlerin temizliği, ürünlerin taşıma ve yer değiştirme esnasında kırılabilmesi, ürünlerin güvenliği  ( çalınması veya çizilmesi gibi) ve müşteriye verilen bilgi çok önemlidir yanlış vereceğiniz bir bilgi hem sizi hemde alan kişiyi riske sokar. Ağzınızdan çıkan her kelimeye dikkat etmeli yanlış bilgi vermemeli ve müşterinizi geçiştirmemelisiniz.

Satış Danışmanı Maaşları?

Satış danışmanı  maaşları bulunduğu il ve  mağazanın kurumsallığına göre değişir. Ama unutulmamalı mağazalar yada markalar büyüdükçe küçülür yani firma büyür ama personel hakları küçülür personel sayısı arttıkça maaş azalır çünkü işsizliğin olduğu bir ortamda işveren eleman bulma konusunda zorlanmaktadır. Maaş konusuna örnek vermek gerekirse İstanbul’da X mağazasıyla Adana’daki mağazanın maaşları bir değildir genel olarak en kötü aldıkları maaş asgari ücret+agi+ssk+ yemek olarak başlar mağazanın büyüklüğü ve kurumsallığına göre pirim olayı tabi ki vardır ama bu firmaya göre dediğim gibi değişir.

Her işin mesleğin iyi yada kötü tarafları vardır. Eksi yada artı yönleride vardır. Herkes bir gaye uğruna çalışmakta ve çalışmaya devam etmekte. Unutulmamalı ki ülkemizde çalışanların büyük çoğunluğu sevmediği işte çalışmak zorundadır….

https://www.kamuisi.com/

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.